Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst


Expositie  "DOUWE ELIAS veertig jaar schilder"

Elias is in 1951 geboren te Leeuwarden en sinds 1985 woonachtig in Franeker. Zijn opleiding volgde hij tussen 1974 en 1979 aan Academie Minerva te Groningen.

Elias heeft een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld, waarin sfeer en dramatiek de centrale elementen vormen. Met een robuuste, losse verftoets en warme, intense kleuren tracht hij de emotie op het doek te vangen. Elias interpreteert de werkelijkheid op een persoonlijke wijze en werkt vaak bepaalde thema’s uit in series. Hij schildert o.a. veel interieurs van cafés of restaurants waarin ouderwetse grandeur en vergane glorie centraal staan met, zoals een recensent schreef, “de kleur van weemoed”.

Deze Friese kunstschilder exposeert tot 26 juni.

Tegelijkertijd start op de eerste verdieping de expositie "Wie is er bang?" met abstracte kunst uit eigen collectie.

Wie is er bang voor abstracte kunst? Ik, zei de dader die in 1986 het werk Who’s Afraid of red, Yellow and Blue van Barnett Newman met een stanleymes te lijf ging. De mini tentoonstelling ‘Wie is er bang?’ in Museums Vledder probeert wat van die angst weg te nemen.

Tijdens de rondleidingen door de valse kunst in Museums Vledder ontstaat vaak de discussie: wat is kunst? Daarbij gaan veel mensen van de veronderstelling uit dat kunst een afbeelding van iets moet zijn. Dat is niet nodig, een kunstwerk kan ook het ‘ding an sich’ zijn. Je kunt van een landschap genieten, zonder er een overeenkomst met het een of ander in te zoeken. Zo ook met kunst, je kunt een voorwerp waarderen om wat het is, niet om wat het voor moet stellen.

Abstracte kunst is vaak het onderwerp van spot. ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’ is een veel gehoorde opmerking. Er zijn zelfs mensen die boos worden of bang, zoals de man die het werk van Newman in het stedelijk kapot maakte. Van spot tot agressie, abstracte kunst roept allerlei negatieve emoties op die niet nodig zijn.

Met de tentoonstelling ‘Wie is er bang?’ wil Museums Vledder een poging doen die negatieve emoties wat te dempen door iets te vertellen over geschiedenis en de achtergronden van de abstracte kunst en te laten zien dat abstracte kunst juist een inspiratie kan zijn. 

In de zomerexpositie zal werk te zien zijn van Gerard van de Weerd, kunstschilder uit Hoogeveen. Deze expositie start op 30 juni en duurt tot 25 september.


Daarna wordt een expositie ingericht met werk van Mieke Pontier, keramist en glaskunstenaar uit Laren. Haar werk is te zien tussen 29 september tot net over de jaarwisseling, 2 januari 2019.