Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

 

Museums Vledder krijgt valse Escher uit Amerika

 

Vledder – Museums Vledder is weer een vervalsing rijker. Een houtsnede van Escher, gekocht op een rommelmarkt in San Francisco,  bleek vals te zijn. Onderzoek wees uit dat het ging om een valse houtsnede gemaakt door Earl Washington, een bekende vervalser uit Amerika. Waardeloos, maar niet voor de collectie valse kunst van Museums Vledder. De nieuwe eigenaar was bereid hem te schenken aan het museum. Hij kwam hem zelfs persoonlijk aanbieden. 

Adrian Card, een historisch decoratieve schilder uit San Francisco, vond een houtsnede van Escher op een rommelmarkt. Een buitenkansje, dacht hij. Helaas bleek hij niet echt te zijn. Na contact met Museums Vledder en onderzoek aan beide kanten van de oceaan besloot hij de houtsnede te schenken aan het museum. Een valse Escher was al te vinden in onze collectie, zegt René Loesberg, coördinator Valse Kunst, maar nog niet een vervalsing door Earl Washington, een vervalser die zich specialiseerde in houtsneden. Na al het contact was de onfortuinlijke koper erg nieuwsgierig geworden naar het museum en besloot de valse houtsnede zelf aan te bieden. 

Een unieke verzameling

De verzameling valse kunst van Museums Vledder is uniek. Het museum ontvangt veel post en email uit de hele wereld met aanbiedingen en vragen op het gebied van valse kunst. Zo ontving het vorig jaar een koningsbeeld van de Bangwa stam uit Kameroen, afgekeurd door een Belgische expert, een valse Louis Apol en valse zeefdrukken van Herman Brood. Binnenkort bezoekt een student uit Zuid Korea het museum. Handig is dat het Drents voor musea, museums is. Dan ben je gelijk internationaal.