Museums Vledder
Museums voor Valse Kunst, Moderne Glaskunst en Noord-Nederlandse Kunst

Seizoen 2018 start met veel nieuwe objecten. Een aantal van vorig seizoen bekende beelden blijven staan, maar de meeste objecten zijn van nieuwe exposanten.

Een van de nieuwe exposanten is Guus Hellegers uit Steggerda. Hellegers volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1959-1964) en kreeg daarna een beurs voor het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij werkt als beeldhouwer in brons, steen en cortenstaal. Hellegers was een aantal jaren (1972-1975) kunstcriticus voor de Leeuwarder Courant, daarna was hij docent aan de Academie Minerva in Groningen van 1982 tot 1991. Hellegers ontving diverse prijzen, waaronder de Grand Prix van de Fédération Internationale de la Médaille (Fidem) in 1996 en de Hannie Mein Kunstprijs in 2006. Hij is ook medailleur en heeft diverse opdrachten gekregen voor zijn penningen.

Kunstenaar – smid Herbert Koekoek is ook nieuw in de beeldentuin. Hij werkt voornamelijk met cortenstaal. Zijn atelier lijkt meer op een metaal werkplaats; de ruimte is vooral gevuld met machines zoals las-apparaten, plasmasnijder, enkele walsen van uiteenlopend formaat, buigijzers, metaalzaagmachine, kolomboren, een groot formaat aambeeld, enkele werkbanken met kleinere machines en gereedschappen en natuurlijk niet te vergeten een goede afzuig-installatie. Zijn inspiratiebronnen zijn menselijke verhoudingen, menselijk gedrag, de planten- en dierenwereld  en de tuin rondom zijn boerderij.

Gjalt Blaauw volgde een opleiding aan Academie Minerva in de stad Groningen, waar hij les kreeg van onder anderen Karl Pelgrom. Na zijn opleiding sloot Gjalt Blaauw zich aan bij het Instituut voor Creatief Werk (ICW) in Finsterwolde. Het ICW maakte werk als groep, wie er wat gemaakt had was niet van belang. De groep bestond twee jaar.
Blaauw richtte zich vervolgens helemaal op steenhouwen. Zijn eerste werk 'Mannetje' (1972), werd in 1975 geplaatst in het Noorderplantsoen in Groningen. Na dit beeld stapte Blaauw af van het figuratieve werk en ging hij meer associatief werken. Hij stopte met het benoemen van zijn werken omdat mensen naar zijn mening hun eigen vrijheid hierin moesten hebben. Eind jaren tachtig ging Blaauw ook werken met plaatijzer. Werken van Blaauw zijn in Nederland onder andere te vinden in Assen, Groningen, Nijmegen, Voorburg en Zwijndrecht, daarbuiten in België en Frankrijk.

Irma Horstman komt uit Kampen, studeerde bij ARTEZ in Zwolle Het werk van Irma is geïnspireerd door het werk van Jean Arp, waarbij het bij de kunst niet gaat om het kopiëren van de natuur, maar er juist een product van is. In tegenstelling tot haar calvinistische opvoeding, waarbij het woord de bron van alles is, maakt ze werk waarbij de titel pas ontstaat als het werk af is. In 2017 kreeg Horstman de kunstprijs van de stad Kampen.

De kunst van Hilke Dijk uit Nieuwehorne is zeer verrassend. In Vledder kennen we zijn werk van de kunstproeverij. Hij gebruikt Objet trouvé, maar maakt ook werk naar aanleiding van associatie. In de beeldentuin zijn twee beelden van zijn hand te zien, zeer verschillend in vorm, maar passend op hun locatie.

De beelden van Jan Piet van den Berg, Peter Bergenhenegouwen en Henk Slomp zijn ook dit jaar weer te bewonderen in de beeldentuin.