Museum VALSE KUNST
Fake art museum
Glaskunst

Hedendaagse Glaskunst

Onze collectie hedendaagse glaskunst richt zich voornamelijk op Europese glaskunst na 1945, met vooral werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen. De glaskunst heeft naast de Valse Kunst een eigen expositieruimte en in de winkel (die vrij toegankelijk is) staan de glasobjecten en glassieraden die te koop zijn.
Rode vaas van Alvar Aalto

Vazen van Alvar Aalto

In onze collectie hebben we twee even grote vazen in de vorm van een Fins meer, een witte en een bloedrode. Toch is er een groot verschil in prijs tussen beide vazen:
€ 99,00 of € 249,00. Hoe kan dat nou?
Rood glas krijg je door met goud te mengen, maar goud is duur dus ook rood glas. In kerken en kathedralen heb je soms schitterende glas-in-loodramen met heel veel rood. Ze pronken met hun rijkdom. In ons Museum hangt een glas-in-loodraam uit een afgebroken kerk in Nijmegen. Blijkbaar een arme kerk. Ze konden zich niet veel rood glas veroorloven.  

Goto del Maestro

Goto del Maestro

Onze collectie bevat een aantal ingedeukte glazen. Waar is dat nou goed voor?
Als glasblazers ’s morgens met hun werk starten, wordt er eerst een proefglas gemaakt.
De glazen worden ter afkoeling op een tafel gezet en niet in de afkoelovens gezet. Blijven de glazen heel, dan weten ze dat de oven klaar is voor gebruik. Als de maestro het glas over zijn schouder gooide was de werkdag officieel gestart. Tot een paar toeristen riepen ‘Niet weggooien, die willen wij wel kopen’. En nu is het een verzamelaars item: Goto del Maestro, het kopje van de meester. (Meervoud Goti)

Hieronder enkele voorbeelden uit onze collectie:  

Klik op een afbeelding voor een vergroting